Hozzávalók:
75 dkg liszt,
3 dl tej, vagy zabtej,
2 tojásnak megfelelő Loprofin tojáspótló,
10 dkg cukor,
7 dkg élesztő,
10 dkg margarin,
1 citrom reszelt héja,
pár csepp vanília aroma,
A tészta külsejére fahéjas cukor, vagy cukros darált dió, stb.
A margarint megolvasztjuk, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Elkészítjük a tojáspótlókat. Majd a hozzávalókat kimérve, összeöntve, kelt tésztát készítünk. Fél órát meleg helyen kelesztjük, majd kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, és a tésztából kb. ujjnyi csíkokat vágunk. Majd egymást egy kicsit fedve feltekerjük a csíkokat. (Van aki üres kólás dobozt használ, vagy papírhengert von be alufóliával. Én tisztára mosott befőttes üvegeket (3 db.) használtam. Olajos szalvétával áttöröltem, majd az első sort egy kicsit rányomta, hogy ne csússzon le a tészta.) Ezután fahéjas cukorban megforgatjuk. Az üvegeket tepsibe állítjuk. Majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Ha fényesebb külső mázat szeretnénk akkor a cukorba forgatás előtt tojással kell megkenni. (Persze ahol ezt lehet, de enélkül is nagyon finom, kívül kicsit kemény, belül finom puha lesz a kalácsunk.) Ha megsült, a tésztát az üvegről könnyen letudjuk húzni.
Jó étvágyat!