Hozzávalók:
0,5 kg liszt,
12 dkg margarin,
1 db tojás,
2,5 dl tej,
1 teás kanál élesztő,
2 evőkanál cukor,
csipet só,
+ 1db tojás a tészta tetejére,
Mák töltelék:
30 dkg darált mák,
15 dkg cukor,
1 citrom leve és héja,
1 vaníliás cukor,
mazsola,
kevés tej vagy víz,
A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a margarint, sót, tojást, majd a felfuttatott élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Majd langyos helyen pihentetjük a tésztát. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, cukrokat, mazsolát, citromot összekeverjük, és megkóstoljuk, mert ha édesebben szeretjük, akkor most még cukrot tudunk hozzáadni. Majd kanalanként adunk hozzá tejet, amivel elkeverjük a mákot (éppen csak annyi folyadékot kell hozzáadni, hogy összeálljon). (Egy reszelt almát is tehetünk bele, attól még különlegesebb lesz a töltelékünk.) Ha megkelt a tészta, akkor kettőbe vesszük, majd egyenként kinyújtjuk. Az elkészített mákkal megszórjuk, és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe rakjuk. Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 170 fokon sütjük.
Jó étvágyat!