Csomós mártás:
-A pecsenyeléből készült mártást passzírozzuk át, majd állandó keverés mellett újra forraljuk fel. A csomókat rúdmixerrel is eldolgozhatjuk.
Odakozmált rizs:
-A könnyen kiszedhető részt azonnal tegyük át másik lábosba. Fektessünk rá egy szelet kenyeret, és kb. 5 percig hagyjuk rajta, hogy magába szívja az égett ízt.
Fonnyadt fejes saláta:
- A leveleket helyezzük kevés ecettel ízesített jeges vízbe. Miután alaposan lecsöpögtettük, félórára tegyük a hűtőbe.
Szétfőtt hal:
-Filézzük ki, majd húsát apróra daraboljuk fel, és a megfelelő mártással szervírozzuk.
Megégett rakott burgonya:
-A legfelső réteg eltávolítása után locsoljuk meg tejszínből és tojásból 1:1 arányban kevert mártással, és rövid ideig süssük tovább.
Összeesett csokoládéhab:
-Keverjünk hozzá 1 evőkanál felolvasztott vajat. Ha van rá idő, tegyük 1 napra hűtőbe.
Ha a hús nem sült át:
-Szeleteljük fel, és híg mártásba téve, fedő alatt kb. 15 perc alatt főzzük puhára.
Fakó színű vörös káposzta:
-Vegyítsünk hozzá kevés ribizli- vagy vörösáfonya lekvárt és csipetnyi cukrot, esetleg adjunk hozzá kevés ecetet.
Kicsapodótt tejszín:
-Könnyen segíthetünk a bajon. Keverjünk a tejszínes mártásba 1 teáskanál mustárt.
Túl száraz pulykahús:
-A feldarabolt pulykahúst rakjuk tűzálló tálba, majd locsoljuk meg egyenlő mennyiségű olvasztott vajból és tyúkhúslevesből készült mártással. Előmelegített sütőben, 120 fokon kb. 10 percig süssük.
Elsózott pecsenyemártás:
-Kevés narancslevet vagy egy lereszelt, nyers burgonyát belekeverve meg lehet menteni.