Hozzávalók:
70 dkg sima liszt,
25 dkg méz,
5 dkg vaj,
3 egész tojás,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál fahéj,
1 kávéskanál szegfűszeg,
2 dkg szalalkáli,
A mézet és a vajat egy edényben meglangyosítjuk. Egy másik edénybe a tojásokat, porcukrot, fahéjat, szegfűszeget, szalalkálit turmixgéppel jól összedolgozzuk, majd a langyos mézbe öntjük. Összekeverjük, majd kézzel beledolgozzuk a lisztet. Letakarva szobahőmérsékleten egy napig pihentetjük. Másnap kinyújtjuk kb. 4 mm vékonyra, majd formákat szaggatunk ki belőle. Alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük, majd előmelegített forró sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük.
Díszítő cukormáz:
1 tojásfehérjéhez annyi porcukrot kell adni, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapjunk(mint a méz).(Habverővel nem szabad verni.) Kanállal kis nejlonzacskóba tesszük, a sarkára kicsit lyukat vágunk, és mint a ceruzával rajzolunk vele a tésztára. Ha barna mázat szeretnénk kapni akkor kakaót keverünk a mázhoz.
Jó tanácsok:
Ha sütés előtt vagy után, felvert egész tojással bekenjük a tésztát, akkor fényes lesz. A kiszaggatott tésztát mindig hideg sütőlapra tegyük. Ha sütés után díszítjük a tésztát, akkor ha hajszárítóval segítjük elő a száradást, akkor szép fényes marad a máz.
Jó étvágyat!