Visitors

Száraz potpourri készítése

2010.08.29. 17:59 - Adria3

Címkék: ajándék olcsó potpourri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A potpourri a XVII. században terjedt el Franciaországban, ahol az emberek összegyűjtőtték a különböző virágrészeket, és eltették a téli hónapokra.

Potpourri házilag is könnyen készíthető, a hozzávalókat a begyűjtés után szárítsuk meg, vagy gyógynövény boltokból, dekorációs boltokból, esetleg drogériákból szerezzük be. A potpourrinak 3 összetevője van:

Illatanyagok: ezek a fűszerek és olajok, pl.vanília, boróka olaj.

Rögzítőszer: ez megakadályozza, hogy hamar elillanjon a kellemes illat, pl.kálmosgyökérpor.

Töltelékanyagok: szirmok, levelek, termések, pl.rózsaszirom, narancshéj, tobozok. Minden illatos növényirész használható erre a célra.

Ajánlott összetevők:

-levendula

-majoránna

-koriander

-narancshéj

-citromfű

-kardamon

-citromhéj

-gyömbér

-babér

-bodza

-fahéj

-hárs

-vanília

-szerecsendió

-szegfűszeg

-tárkony

-zsálya

-fehér üröm

-ánizs

-boróka

-rozmaring

-kakukkfű

-menta

-bazsalikom

-rózsa

-bodza

-körömvirág

 

Fontos, hogy minden anyag szárazon kerüljön az edénybe, mert különben penészedni, rothadni kezdenek. Ügyelni kell, hogy a színük, és illatuk harmonizáljon egymással. A potpourrit először egy zárható edénybe készítsük el, mert ebben kb. 5-6 hétig érlelni kell. A száraz növényeket és fűszereket 1-1,5 evőkanál írisz- vagy kálmosgyökérporral kell kézzel elkeverni. Ehhez lehet még hozzáadni 2-5 csepp illóolajat is. (Pl. karácsonyi illatokhoz adhatunk: 8 csepp erdei fenyő, 8 csepp lucfenyő, 7 csepp boróka aromát is). Majd a zárt edénybe eltesszük a keveréket, és meleg sötét helyen hagyjuk (időnként megkeverjük) 6 hétig. Azért szükséges érlelni, mert így az illatot megköti a töltelékanyag.

Ezután bármilyen edénybe tehetjük, csak a belé helyezett anyag viszonylag kis felületen érintkezzék a szoba levegőjével, mert így időnként megkeverve sokáig jó illatot áraszt.   Ne tegyük erős fényre, mert a virágok gyorsan kifakulnak!

Ha a potpourrit fel akarjuk frissíteni, akkor tegyük vissza az érlelő edénybe, keverjük össze új fűszerekkel és olajokkal és gyors fixálóként permetezzünk rá néhány csepp konyakot.

Ajándékba is készíthetünk potpourrit! Kiváló és olcsó ajándék!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkor.blog.hu/api/trackback/id/tr552256812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása