Visitors

Fájdalom csökkentő ételek

2010.08.15. 17:30 - Adria3

Címkék: fájdalom mogyoró egészséges gyümölcsök csökkentés táplálék bogyós

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Réges régi Tina magazinban olvastam.

Aki megfázik, mézes citromos teát kortyolgat, hiszen tudja, ez a két ízesítő elősegítheti a gyógyulást. Arra azonban nem sokan gondolnak, hogy az egyes táplálékokban található gyógyhatású összetevőket más betegségekre is alkalmazzák. Keveseknek jut eszébe, hogy bizonyos ennivalók súlyosbíthatják panaszaikat, és nem csak akkor, ha allergiásak rájuk.

Szakemberek szerint azzal már nem hibázhat nagyot, ha minél többször kerül a tányérjára hal, mogyoró, dió, valamilyen hüvelyes, illetve bogyós gyümölcs. Ezek ugyanis feltöltik a szervezetet A-, C-, E-, valamint B- vitaminnal, ásványi anyagokkal (cinkkel, szelénnel, és magnéziummal), illetve omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, amelyek bizonyítottan gyullladáscsökkentő hatásúak, és mérséklik a fájdalmat.

Ráadásul a hüvelyesekben és a mogyorófélékben található B1-vitamin hatására boldogságot előidéző endorfin hormon termelődik, amely még tovább segít a kínok leküzdésében.

A bogyós gyümölcsökben (különösen a fekete áfonyában) olyan erős antioxidáns található, amelyet régóta használnak például, a húgyúti fertőzések megelőzésére, illetve a fájdalom enyhítésére, de a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatásos.

Azonban jó tudni, hogy a fenti ételek csak akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha kiiktatja étrendjéből a fájdalmat ösztönzőket.

A gyulladást elősegítő ételek közé tartoznak a finomított liszt, cukor és rizsfélék, valamint a félkész és konzerv élelmiszerek, amelyek hidrogénezett növényi olajokat vagy tartósítószert tartalmaznak, de szintén károsak lehetnek a füstölt áruk, például a szalonna, a kolbászfélék, illetve a felvágottak,és meglepő módon a citrusféléket sem ajánlott minden nap fogyasztani. Az alkohol és a koffein szintén problémát okozhat, hiszen savas üledéket hagy a szervezetben. Ahol ez lerakódik, fájdalmas gyulladást idézhet elő. E két összetevő emellett kiszárítja a szervezetet, ami tovább súlyosbítja a fájdalmat, és  gyakori oka a fejfájásnak. Érdekes az is, hogy egyes kutatások szerint a cukor hatására csökken a fájdalom küszöb.

Érdemes tehát kevesebb finomított lisztet fogyasztani. Egy tanulmány szerint az észak- és kelet- európai emberek szervezetében a gabonaféléket bontó enzim genetikailag hiányosan müködik, ezért nekik különösen fontos mérsékelni a lisztet tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepkor.blog.hu/api/trackback/id/tr322223547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása